Rákóczi Tábor

Szerző: SzanyiAdam Kategória:

A Rákóczi Tábor az idén újból megnyitotta kapuit a táborozni vágyó gyerekek előtt, ám ezúttal a megszokott nyári időjárás helyett a tél fogadta a szórakozni vágyó iskolásokat.

A Nagydobronyi Református Líceum 6-9. osztályos tanulói 2023. január 16 – 20 között tölthettek el egy felejthetetlen hetet a Rákóczi Rendezvényközpontban, amelynek helyszíne Sátoraljaújhely volt.

A hétfői megérkezést és regisztrációt következően mindannyian részt vehettünk a hét megnyitó rendezvényén, melyen a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor és a tábor szervezője, Lőrincz Brigitta köszöntötte a jelenlévőket. A Himnusz eléneklése után a gyerekeket csapatokra osztották és kezdetét vette az ismerkedési játék. A líceum tanulói megismerkedhettek a nagydobronyi, a kisdobronyi és a csongori középiskola tanulóival, illetve a Nagyberegi Református Líceum diákjaival. A közös vacsora után a gyerekek körében népszerű Kahoot! kvízjáték következett, mely nem kevés sikert aratott.

A tábor másnapja reggeli tornával indult, amit egy rendhagyó történelem óra követett, ahol a gyerekek több érdekességet is megtudtak a Tisza-folyóról, annak élőlényeiről és a tiszavirágzásról. Délután a Magyar Nyelv Múzeumának foglalkozásai várták a tanulókat, ahol többek között kipróbálhatták a különböző, állati eredetű tollakkal való írást, illetve régi típusú írógépeket is használhattak. Vacsora után táncház vette kezdetét.

A következő nap a sportról szólt. A gyerekek különböző sport- és társasjátékok közül válogathattak: foci, ping-pong, japán foci, amőba, piff-paff játék és különféle társasjátékok. A sporttevékenységek mellett egy rendhagyó magyar órán is részt vehettek a diákok, ahol a humor és az irodalom témájában több vers és felolvasás is elhangzott, illetve egy rövid színjátszást is megtekinthettek.

Ellátogatott a Rákóczi táborba Nagy Csaba, tárogatóművész, akinek előadása a Rákóczi-kor szellemiségét idézte meg. A napot a Garagulya Teátrum zárta a lovagi kort bemutató humoros előadásával.

A tábor utolsó előtti napján a csapatok az aznapi előadásukra készülhettek fel, ezt követően pedig egy mentálhigiénés előadást hallgathattak meg Pólus Enikő előadásában. A nap további részében a gyerekeknek lehetőségük volt különböző kézműves foglalkozásokon részt venni: szappankészítés, gyertyaöntés, faégetés és íjászat. A nap fénypontja a záróest volt, ahol a csapatok bemutathatták rövid zenés, énekes vagy táncos produkciójukat. Az értékelés sem maradhatott el, amit „személyesen” Harry Potter, Bella Swan és Hannah Montana zsűrizett.

A tábor utolsó napja istentisztelettel zárult, melyet a Dávid Árpád, református lelkész tartott.

A tábor öt napja rengeteg élménnyel és emlékkel gazdagította a diákokat. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is a gyerekek minden programot kihasználtak és új barátokkal ismerkedtek meg. Az egymással töltött idő mindenképp pozitív hatással volt a tanulókra. A Nagydobronyi Református Líceum ezúton is szeretné kifejezni háláját és köszönetét a Rákóczi Szövetségnek, akik évről évre azon munkálkodnak, hogy a határon túli magyarok is részt vehessenek olyan táborokban, melyek a magyar nyelv és kultúra fennmaradását szolgálják s a színes programok által emlékezetessé tegyék a tanulók iskolás éveit

Kategória: Cikkek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUHU_HU