Látogassuk meg a Vizsolyi bibliát!

Szerző: SzanyiAdam Kategória:

2017.júniusában  a Nagydobronyi  Református Líceum tanulói és tanárai részt vehettek egy kétnapos kiránduláson. Meglátogattuk a Sárospataki Református Teológiai Akadémiát,  a Sárospataki Református Kollégiumot, a Vizsolyi bibliát és templomot. Lehetőségünk volt megtekinteni a Pollack Mihály által tervezett,1834-36 -ban épült,  és a 19.század második felében berendezett klasszicista könyvtárat. Részt vehettünk az 1772-ben épült Berna sor iskolatörténeti és egyházművészeti kiállításon.

A Sárospataki Református Kollégium és a könyvtár történetét szerencsénk volt, Dr. Szabó Dánieltől, a Magyar Református Presbiteri szövetség elnökétől meghallgatni.

Délután ellátogattunk a sárospataki várba. A  sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része.

 Megtekintettük  „Rákócziak dicső kora” című kiállítást. Mint ahogy a cím is tükrözi nemcsak II. Rákóczi Ferencről és az általa vezetett szabadságharcról szól, hanem a magyar történelemben is oly jelentős szerepet vitt Rákóczi-családról is áttekintést ad a kiállítás. A tárlat felvillantotta a város XVII-XVIII. századi történelmének azon szakaszát, mely országos, sőt nemzetközi hírűvé tette vidéket és Patakot. A gyerekek megismerhették a magyar történelem ezen dicső korszakát, és  fogékonyabbá válhattak a nemzeti kultúra iránt.

A következő napon Vizsolyba látogattunk.Vizsoly a mai napig nevezetes arról, hogy itt látott napvilágot nyomtatott formában az első teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást irányító gönci lelkipásztorról, Károlyi (Károli) Gáspárról Károlyi-Bibliának is nevezik. Megtekinthettük az Árpád-kori Műemlék Templom védett freskóit. A tanulók és tanárok ellátogattak a Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem egykori kúriájába , ahol megnézhették azt a Biblianyomtató Műhelyt, ahol a 16. század egyik legjelentősebb magyar nyomdásza, Mantskovit Bálint a Károlyi Gáspár által elsőként, teljes egészében magyar nyelvre fordított Szentírást, a Vizsolyi Bibliát kinyomtatta.

Feledhetetlen időutazásban volt részünk  a Nyomtatástörténeti Múzeum igazgatójának vezetésével. Minderre a csodálatos természeti környezetben és történelmi kincsek között található Vizsolyban, a Református templommal szemben található Mágocsy Kúriában, abban a házban kerül sor, amelyikben az első magyar nyelvű Bibliát nyomtatták. A gyerekek interaktív előadás formájában, korhű jelmezekben vehettek részt az előadásban és a nyomtatásban.

A kulturális program után szórakozás következett, meglátogattuk a Nyíregyházi Állatparkot, ahol a gyerekek különleges élményekkel gazdagodhattak.

A kirándulás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő közremüködésével valósulhatott meg.

A támogatás azonosító száma: REB-17-PROG-0359.

Kategória: Cikkek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUHU_HU